Textroboten Rosalinda skriver hundratals sportartiklar — varje dag

Robin Govik
3 min readNov 18, 2015

--

Mediekoncernen MittMedia, teknikbolaget Menmo och Sören Karlsson AB har har tillsammans tagit fram en textrobot, Rosalinda, som kommer producera sportartiklar till Mittmedias nyhetssajter.

– Vi kommer att skriva om matcher vi tidigare inte har haft resurser att bevaka, säger Mattias Wallström, sportchef på MittMedia.

För fotbollen innebär den nya textroboten att man kommer kunna ha texter från alla divisioner — inte enbart de högsta. Foto: Håkan Humla

Sportroboten kommer kunna skriva texter både inför, under och efter matcher samt skriva sammanfattande texter för serier, omgångar och speldagar.

– Som exempel kommer våra användare efter matchen är avgjord få en pushnotis direkt i sin mobiltelefon med ett matchreferat. Textrobotarna vi utvecklar gör att vi kan erbjuda en personligare användarupplevelse, säger Robin Govik, redaktionell affärsutvecklingschef på MittMedia.

MittMedia har sen tidigare en väderrobot som varje morgon skriver en väderprognos för alla kommuner som bevakas av MittMedias lokala nyhetssajter.

– Med vår nyutvecklade plattform för automatisk textgenerering (NLG) kan vi leverera publicerbara artiklar med relevant metadata och nyhetsvärdering. Med hjälp av dataanalys identifierar vi avvikelser, trender, sviter med mera som kombinerat med händelserna från en specifik match sedan blir grunden för den text som systemet skapar, säger Lars Widmark, VD på Menmo.

Plattformen ger mediahusen full kontroll över textflöden och regelverk kring händelsevärdering, språk, publiceringskanaler och format.

– För att klara den digitala omställningen behöver mediehusen effektivisera och optimera sina arbetsmetoder, de måste börja automatisera även de redaktionella processerna, säger projektledaren Sören Karlsson.

Textroboten kan redan producera fullt publicerbara referat direkt efter alla spelade fotbollsmatcher. Men den hjälper också till att skapa en effektiv, högkvalitativ och datadriven redaktion. MittMedia, Menmo och Sören Karlsson ämnar driva utvecklingen av produkten framåt och det kommer även att levereras till fler kunder.

– Det känns som att tiden är mogen nu. Intresset från branschen är stort och vi kommer under vintern att intensifiera diskussionerna med de svenska mediehusen och andra aktörer, säger Sören Karlsson.

Exempel på text som sportroboten har skrivit:

2015–09–27 16:00 Omgång 21

Äntligen seger för Gottne efter 4–2 mot Spöland Vännäs

I halvtid stod det 3–1 mellan Gottne och Spöland Vännäs på Haraldsängen 1. Till slut blev det 4–2 — vilket innebär första segern efter tre matcher utan en trepoängare.

Bakom de tre poängen låg mål från Emir Ragipovic 3 och Michael Wandera, medan Andreas Larsson Holmgren och Juan David Ramirez Polo gjorde Spöland Vännäs mål.

Matchresultatet innebär att Gottne ligger kvar på åttonde plats och Spöland Vännäs på elfte plats i division 3 mellersta norrland.

I nästa match, lördag 3 oktober 14:00, har Gottne Frösö borta på Lövsta aktivitetscenter, medan Spöland Vännäs spelar hemma mot Kramfors.

Om MittMedia

MittMedia är Sveriges största lokala mediekoncern som idag omfattar digitala medier, webb-tv, 28 dagstidningar, ett stort antal gratistidningar, kommersiell radio, digital byrå och nyhetsappar.

Om Menmo

Menmo har sedan år 2000 jobbat med att utveckla bolag och produkter inom sport, media och teknik. Inom gruppen ryms bland annat sportdataleverantören Everysport, sportnyhetstjänster (bla EliteProspects, Hockeysverige, Fotbolldirekt), sajtnätverket Sportsverige, leverantören av sportskadeprodukter Svea Sport, bostadssajten HittaHem.se, evenemangssystemleverantören Nortic, rekryteringstjänsten YouCruit, sociala nätverket Friendbase.com, träningstjänsten Shapelink.com och den nyligen avyttrade spelteknikutvecklaren Mobenga. Menmo är baserade i Malmö.

--

--